Vliegtuigjes kijken

Het hoeft bij fotografie niet altijd om creativiteit of een perfecte compositie e draaien.  Soms is het gewoon al leuk om plaatjes van een boeiend onderwerp te verzamelen. In mijn geval zijn dat vliegtuigen. Liefst zo militair mogelijk, maar ik neem alles mee wat voorbij komt vliegen. Gewoon  lekker fotograferen om het fotograferen.

Lees meer »

Straatfotografie

De mens in het wild, het leven in de stad en onbedoelde fotografische souvenirs; voor mij is straatfotografie een heel dankbare vorm van fotograferen omdat het eigenlijk nooit teleurstelt. Zelfs in het kleinste dorpssteegje liggen wel cadeautjes te wachten om door de fotograaf te worden opgeraapt; het is gewoon een kwestie van ze te vinden.

Lees meer »

Onweer fotograferen

Bliksemfoto's zien er al snel spectaculair uit, maar om er echt iets speciaals van te maken zul je toch met een aantal zaken rekening willen houden. Met een beetje geluk een bliksem vastleggen levert meestal niet zo'n mooie foto op als wanneer je jezelf voorbereidt en weet waar je mee bezig bent. En dat betekent dat je er misschien meer voor over moet hebben dan gedacht.

Lees meer »

Urbexfotografie

Wederom een onderwerp waar ik regelmatig vragen over krijg van cursisten; urbexfotografie. Oftewel, het fotograferen van verlaten (en vaak vervallen) panden. Vooropgesteld, ik ben géén urbexfotograaf en heb dus ook geen adressen of contacten; daar kan ik je niet aan helpen. Maar ik kan je wel een aantal algemene tips geven en je waarschuwen voor de risico's of gevaren.

Lees meer »

Levitatie

Met een relatief eenvoudige bewerking kun je voorwerpen of mensen laten zweven in je foto's. Origineel is deze truc misschien al lang niet meer (google maar eens op 'levitation'), maar het geeft je wel veel creatieve mogelijkhe-den. Daarnaast is het een leuke oefening voor je nabewerkingsvaardighe-den. Je moet tijdens het fotograferen alleen wel stil staan bij een aantal za-ken.

Lees meer »

Spelen met water

Druppelfoto's zijn natuurlijk welbekend, en hoewel het zeker niet de meest originele vorm van fotografie is blijft het wel erg leuk om deze foto's te ma-ken. Daarnaast is het een goede manier om je timing te oefenen of om met je reportageflitser te experimenteren. Vandaar deze poging om mensen aan het druppelen te krijgen...

Lees meer »

Spelen met bokeh

Bokeh is japans voor 'onscherpte', maar de term wordt vaak ten onrechte toebedacht  aan een specifiek verschijnsel dat optreedt als er directe lichtbronnen in beeld zijn die zich buiten de DOF (scherptediepte) bevinden. Die lichtbronnen worden dan vervormd tot enigszins wazige en soms in elkaar overlopende lichtvlekken.

Lees meer »

Startrails

Met hele lange sluitertijden is het mogelijk om de beweging van de sterren-hemel ten opzichte van de aarde (of eigenlijk andersom; de beweging van de aarde ten opzichte van het heelal) vast te leggen. Helaas hebben we in Ne-derland te maken met erg veel lichtvervuiling, waardoor het bijna ondoenlijk is om met erg lange sluitertijden te werken. 

Lees meer »

Macrotestjes

Goede macrolenzen zijn prijzig. En aangezien macrofotografie een behoorlijk kritische vorm van fotograferen is, wil je er niet pas ná de aanschaf van zo'n duur objectief achter komen dat het eigenlijk niks voor jou is. Ik raad mijn cursisten daarom meestal aan om eerst een setje close-up voorzetlensjes aan te schaffen als ze (goedkoop) willen experimenteren met macrofotogra-fie.

Lees meer »

UV reflectie

Naast zichtbaar licht is het ook mogelijk om (voor de mens) onzichtbaar licht te fotograferen. Met relatief eenvoudige middelen is het bijvoorbeeld mogelijk om infraroodfoto’s te maken (een paar jaar geleden nog erg populair). Maar aan de andere kant van het kleurenspectrum zit een mogelijk nog interessanter gebied; het ultraviolet.

Lees meer »

Gieren

Een paar jaar geleden ben ik tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk gieren in het wild gaan fotograferen. Ik fotografeerde al jarenlang bij workshops en demonstraties van valkeniers, en gaandeweg begon ik gieren steeds interes-santer te vinden. En nu wilde ik ze wel eens in hun eigen habitat ontmoeten.

Lees meer »