Project: Stille Getuigen Wereldoorlog II

Batterij Saltzwedel Neu (Oostende, Atlantikwall), FLAK 28 Bofors 40mm luchtafweergeschut.
Batterij Saltzwedel Neu (Oostende, Atlantikwall), FLAK 28 Bofors 40mm luchtafweergeschut.
Batterij Saltzwedel Neu (Oostende, Atlantikwall), geschutsbunker t.b.v. PAK 40 antitankgeschut.
Batterij Saltzwedel Neu (Oostende, Atlantikwall), geschutsbunker met PAK 40 antitankgeschut (75mm).
Batterij Saltzwedel Neu (Oostende, Atlantikwall), slaapvertrek geschutsbunker.
Batterij Saltzwedel Neu (Oostende, Atlantikwall), munitiebunker. In totaal waren er meer dan 60 bunkers (waaronder o.a. geschutsbunkers en personeelsverblijven) die middels loopgraven en onderaardse gangen met elkaar in verbindeng stonden.
Batterij Saltzwedel Neu (Oostende, Atlantikwall), munitiebunker. In deze specifieke bunker liggen ontstekingen voor de zwaardere artilleriegranaten. De ontstekingen en granaten werden apart bewaard en voor gebruik in een aparte ruimte samengevoegd.
Batterij Saltzwedel Neu (Oostende, Atlantikwall) K370 veldgeschut 120mm. Dit van oorsprong Belgisch geschut (Cockerill model 1931) werd in mei 1940 door de Duitsers buitgemaakt en door hen hernoemd als 'type K370'.
Batterij Saltzwedel Neu (Oostende, Atlantikwall) K370 veldgeschut 120mm. Dit kanon had een bereik van 17km en kon 360 graden draaien.
Batterij Saltzwedel Neu (Oostende, Atlantikwall), personeelsbunker voor 15 manschappen.
AVRO Lancaster/Dambuster (UK). Deze bommenwerper kon maximaal 10.000 kilo aan bommen meenemen en had 3 geschutskoepels met machinegeweren.
AVRO Lancaster/Dambuster (UK).
M1937 (53-K) 45mm antitankgeschut (Soviet Unie)
M1937 (53-K) 45mm antitankgeschut (Soviet Unie)
Kamp Vught. In totaal zaten hier 31.000 gedetineerden, waaronder 15.000 Joden die bijna allemaal naar de vernietigingskampen zijn gedeporteerd. Vlak voor de bevrijding werden nog 450 verzetsstrijders geƫxecuteerd op de fusilladeplaats net buiten het kamp.
Kamp Vught/Konzentrationslager Herzogenbusch. Barak.
Kamp Vught/Konzentrationslager Herzogenbusch, mortuarium. Hoewel het geen vernietigingskamp was waren er toch 2 verbrandingsovens voorzien. Later is er nog een mobiele verbrandingsoven bij gekomen.
Kamp Vught/Konzentrationslager Herzogenbusch, mortuarium. Hoewel het geen vernietigingskamp was waren er toch 2 verbrandingsovens voorzien. Later is er nog een mobiele verbrandingsoven bij gekomen.
autopsietafel Kamp Vught/Konzentrationslager Herzogenbusch
mobiele verbrandingsoven Kamp Vught/Konzentrationslager Herzogenbusch.
Kampuniform Kamp Vught/Konzentrationslager Herzogenbusch
Duitse eenpersoonsduikboot Biber. Deze boot kon mijnen leggen en droeg 2 externe torpedo's die net zo lang waren als de boot. De Biber had slechts een beperkt bereik, maar kon met een vrachtwagen snel over land naar de gewenste haven worden vervoerd.
Duitse eenpersoonsduikboot type Biber (Bever). Deze specifieke boot, nr. 313, was in de Westerschelde gestationeerd om de toegang tot de haven van Antwerpen te bewaken.
Duitse bunker type 611, Stutzpunkt Von Kleist, Koudekerke (Atlantikwall). Tijdens de oorlog waren deze 2 bunkers uitgerust met Franse 15,5cm houwitsers.
PBY Catalina vliegboot (NL). Dit type vliegtuig werd door de US, UK, Rusland, Canada en Nederland ingezet als o.a. verkennings- en reddingsvliegtuig en als bommenwerper. De Nederlandse exemplaren waren tussen 1942 en 1957 in Nederlands-Indiƫ actief.
PBY Catalina vliegboot (NL). Dit type vliegtuig werd door de US, UK, Rusland, Canada en Nederland ingezet als o.a. verkennings- en reddingsvliegtuig en als bommenwerper. De Nederlandse exemplaren waren tussen 1942 en 1957 in Nederlands-Indiƫ actief.
Auster MkIII
Enigma, codeermachine (DLD). Door middel van speciale tandwielen werden er andere letters aan het toetsenbord toegekend. De ontvanger moest hetzelfde codeerwiel gebruiken om de boodschap te ontcijferen.
Enigma codeerwielen (DLD). Door periodiek andere wielen te gebruiken werd het haast onmogelijk de Duitse code te kraken. Dit lukte pas toen de Enigma in geallieerde handen viel.
Holle lading (DLD), een nieuw soort explosief dat de kracht van een explosie op 1 punt kon richten. Daardoor kon het bunkermuren en bepantsering doorboren.
M4 Shermantank A1 76mm (USA), Walcheren.
M4 Shermantank A4 75mm (USA). Deze tank is op 1 nov. 1944 ingezet bij de geallieerde landing op Westkapelle, waar hij vastliep in het slik en is achtergelaten.
M4 Shermantank A3 105mm houwitser (USA). Een houwitser vuurt de projectielen in een boog af (in tegenstelling tot gewoon geschut, dat projectielen in een rechte lijn afvuurt). Hierdoor neemt het bereik enorm toe.
M4 Shermantank A1 76mm, St. Mere-Eglise (USA)
M4 Shermantank A1 76mm (USA), boordmachinegeweer.
Matchless G/3L (UK)
P-51D Mustang (USA). Lange afstands jachtvliegtuig en jachtbommenwerper.
P51 Mustang (USA). Lange afstands jachtvliegtuig en jachtbommenwerper.
P-51D Mustang (USA). Lange afstands jachtvliegtuig en jachtbommenwerper, voorzien van de zwartwitte invasiestrepen.
Oradour. In dit dorpje in Frankrijk hebben de Duitsers een paar dagen na D-Day een enorm bloedbad aangericht.
Oradour. In totaal werden 642 burgers vermoord, waarna het dorp werd geplunderd en platgebrand. Het zou gaan om een vergeldingsactie, maar waarvoor is nog steeds onduidelijk.
Oradour. Na de oorlog werd besloten de ruines als monument te laten staan, en het dorp even verderop helemaal opnieuw op te bouwen.
Oradour. Het bloedbad dat hier plaatsvond was de grootste massaslachting onder burgers in Europa.
Oradour
Artillerie 90mm St. Mere-Eglise (USA)
Luchtafweer 57mm Beaufort, St Mere Eglise (USA)
Bren Gun Carrier/Universal Carrier (CAN).
QF 25-ponder snelvuurgeschut (UK). QF staat voor Quick Fire.

De tweede wereldoorlog heeft me altijd al gefascineerd, en in de loop der tijd is die fascinatie eigenlijk vanzelf een langlopend fotoproject geworden. Het gaat me daarbij niet eens zozeer om de foto's zelf, maar vooral om de ontdekkingstocht; elke locatie en elk object heeft zo zijn eigen verhalen.

Momenteel is de serie nog een min of meer willekeurige verzameling van beelden, maar uiteindelijk is het de bedoeling om een chronologie en verbanden in en tussen de beelden en verhalen aan te brengen. Hopelijk resulterend in een fotoboek.  

Uitgangspunt voor deze serie is dat ik de objecten zo veel mogelijk in oorspronkelijke staat wil vastleggen. Alsof de panden, voertuigen en installaties nog volop in gebruik zijn, of dat ze tijdens de oorlogsperiode zelf gefotografeerd zijn. Daarom probeer ik hedendaagse elementen ook zo veel mogelijk buiten beeld te houden en mijd ik vervallen ruïnes of overwoekerde locaties.