Project: Stille Getuigen Wereldoorlog II

junkersju-52-1.jpg
Eenpersoonsbunker. Dit soort bunkers werd vaak in grote aantallen geplaatst op terreinen die interessant waren voor geallieerde bombardementen. Bij een luchtalarm kon iedereen die op het terrein was snel beschutting zoeken in 1 van de bunkers.
Eenpersoonsbunker. Deze specifieke bunker stond op het rangeerterrein in Hamont (B).
North American B25 Mitchel (USA). Dit type bommenwerper werd overal ingezet, maar voornamelijk in de Stille Oceaan.
North American B25 Mitchel (USA). Dit type bommenwerper werd overal ingezet, maar voornamelijk in de Stille Oceaan.
North American T-6 Harvard
North American T-6 Harvard
Fort Eben Emael (BEL). Geschutskoepel met 2 x 120mm geschut. In 1940 veroverden de Duitsers het fort dankzij een aanval met zweefvliegtuigen. Ze landden op het vlakke plateau en schakelden het geschut uit.
Fort Eben Emael (BEL). Geschutskoepel 120mm
Fort Eben Emael (BEL). Batterij met 3 x 75mm geschut. Het fort werd als onneembaar beschouwd, maar de Duitse zweefvliegers schakelden het geschut (dat op Maastricht stond gericht) uit met een nieuw wapen, de holle lading.
Fort Eben Emael (BEL), 75mm geschut. De snelle verovering van het fort maakte de weg vrij voor de invasie van Frankrijk. De Duitsers konden vrij ongestoord via de Ardennen Frankrijk binnenvallen.
Fort Eben Emael (BEL), 75mm geschut.
Fort Eben Emael (BEL). Het fort bestond uit een kilometerslang gangenstelsel in een mergelheuvel. Het gangenstelsel besloeg 3 niveaus (verblijven, munitieopslag en gevechtsniveau).
Fort Eben Emael (BEL), gangenstelsel.
Fort Eben Emael (BEL), gangenstelsel. In deze gang zijn koolstoffilters in de vloer geplaatst, die de lucht moesten zuiveren bij een eventuele aanval met gas.
Fort Eben Emael (BEL), communicatiepaneel.
Fort Eben Emael (BEL), ziekenboeg.
Pantzerfaust, Duits antitankwapen. Hoewel het gedurende een groot deel van de oorlog werd gebruikt, is het wapen vooral bekend door de belegering van Berlijn. De Hitlerjugend gebruikte dit wapen toen om de Russen op afstand te houden.
Houtsnijwerk, gemaakt door een fabrieksarbeider die het als cadeau aan de Nazipartij schonk.
Mein Kampf, gesigneerd exemplaar. Op de rechter pagina ligt een Franse versie van de jodenster.
Belang van Limburg

De tweede wereldoorlog heeft me altijd al gefascineerd, en in de loop der tijd is die fascinatie eigenlijk vanzelf een langlopend fotoproject geworden. Het gaat me daarbij niet eens zozeer om de foto's zelf, maar vooral om de ontdekkingstocht; elke locatie en elk object heeft zo zijn eigen verhalen.

Momenteel is de serie nog een min of meer willekeurige verzameling van beelden, maar uiteindelijk is het de bedoeling om een chronologie en verbanden in en tussen de beelden en verhalen aan te brengen. Hopelijk resulterend in een fotoboek.  

Uitgangspunt voor deze serie is dat ik de objecten zo veel mogelijk in oorspronkelijke staat wil vastleggen. Alsof de panden, voertuigen en installaties nog volop in gebruik zijn, of dat ze tijdens de oorlogsperiode zelf gefotografeerd zijn. Daarom probeer ik hedendaagse elementen ook zo veel mogelijk buiten beeld te houden en mijd ik vervallen ruïnes of overwoekerde locaties.